با وجود این که نرخ موفقیت در ایمپلنت کردن دندانها به ۹۵ درصد رسیده است، افرادی وجود دارند که از لق شدن ایمپلنت رنج میبرند. لقی ایمپلنت یکی از عوارضی است که میتواند پس از جراحی برای بیمار به وجود بیاید. طبیعت ایمپلنت دندان این است که به صورت مستحکم در جای خود باقی بماند. اگر این اجزا شل شدگی پیدا کنند، دیگر به درد نخواهند خورد. در چنین شرایطی لازم است که بیمار به پزشک مراجعه کند و لقی ایمپلنت موجود در دهان خود را از بین ببرد.

باید توجه داشت که قبل از مراجعه به پزشک دست زدن یا زبان زدن به ایمپلنت شل شده ممنوع است. این کار ممکن است باعث خارج شدن ایمپلنت از دهان بشود و هزینههای مجددی را برای ترمیم و کاشت ایمپلنت بتراشد. در این مطلب به لق شدن و حرکت کردن ایمپلنت در دهان و علل آن پرداختهایم.
علل لق شدن روکش ایمپلنت
لق شدن ایمپلنت میتواند به دلیل عفونت یا پری ایمپلنت اتفاق بیفتد. حمله باکتریها و تورم لثه باعث رخ دادن این عارضه میشود. البته دلیل اصلی عفونت کردن لثه و دندان، عدم استفاده مناسب از مسواک و دهان شویه است. عفونتی که در دهان وجود دارد، منجر به از بین رفتن استخوانهای زیرین دندان شده و لق شدن ایمپلنت را به دنبال دارد.
دلیل دیگر، عدم جوش خوردن استخوانی مناسب است. زمانی که ایمپلنت دندان به کمک جراحی وارد استخوان فک میشود، استخوان رشد کرده و اطراف ایمپلنت را در بر میگیرد. بنابراین جوش خوردن استخوانی به وجود میآید. در صورتی که استخوان فک توانایی پر کردن اطراف ایمپلنت را نداشته باشد، ایمپلنت شل خواهد شد. استفاده از پروتزهای بد ساخت و بی کیفیت نیز میتواند در لق شدن ایمپلنت تاثیر گذار باشد. پروتزهایی همچون دندانهای مصنوعی یا تاج دندان میتوانند این عارضه را به وجود بیاورند.
تا حد ممکن سعی کنید فشار زیادی را به دندان ایمپلنت شده وارد نکنید چرا که وارد آوردن فشار زیاد یکی دیگر از دلایلی است که لق شدن ایمپلنت دندان را به دنبال دارد. این مشکل معمولا زمانی ایجاد میشود که پایه ایمپلنت بیرون افتاده باشد یا جوش خوردن استخوان به ایمپلنت صحیح انجام نشود.
علائم لق شدن ایمپلنت در دندان چیست؟
علائم زیادی وجود دارند که میتوانند به بیمار بفهمانند که ایمپلنت او لق شده است. در واقع با مشاهده یا حس کردن این علایم میتوانید مطمئن شوید که روکش ایمپلنت دچار شل شدگی شده و نیاز به ترمیم دارد:
- ایمپلنت موجود در دندان تکان بخورد یا حرکت کند.
- اگر ضربهای به ایمپلنت وارد شود، بیمار احساس درد زیادی کند. حتی پس از وارد شدن ضربه جای ایمپلنت درد کند.
- استخوانی که در اطراف ایمپلنت شما وجود دارد تحلیل برود یا با ایمپلنت دندان جوش نخورد.
- در اطراف دندان ایمپلنت شده تغییر رنگ به وجود بیاید. این تغییر رنگ نشان از عفونت دارد و عفونت نیز به لق شدن ایمپلنت اشاره میکند.
- به هنگام خوردن یا جویدن غذا احساس درد داشته باشید.
- در اطراف ناحیه ایمپلنت شده خونریزیهای مکرر وجود داشته باشند.
- ضایعات استخوانی در دهان مشاهده شوند و لثه ملتهب شده باشد.

پیشگیری از لق شدن ایمپلنت دندان
زمانی که فک شما به طور کامل بهبود یابد، پروتزهای نهایی بر روی دندان قرار میگیرند. چند قطعه میانی وجود دارند که این پروتز را به دندان ایمپلنت شده وصل میکنند. پس از انجام این کار شما قادرید هر غذایی را بخورید و هر نوشیدنی را بنوشید. به منظور حفظ سلامت و بهبود مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان باید از مسواک و دهان شویه استفاده کنید. در صورتی که پلهای دندانی در دهانتان وجود دارند، باید زیر آنها را تمیز نمایید. همچنین لازم است که از نخ دندان در طول روز استفاده کنید تا به لق شدن ایمپلنت دچار نشوید.
برای این که سلامت دندانهای ایمپلنت شده را افزایش دهید، باید هر از چند گاهی دندان خود را پاکسازی و جرم گیری کنید. در هنگام جرم گیری دندان پلاکهای به وجود آمده دندان از بین خواهند رفت. پس پوسیدگی دندان نیز به حداقل خواهد رسید. با انجام این کارها میتوانید از لق شدن ایمپلنت جلوگیری کنید. البته مشورت با پزشک نیز بی تاثیر نیست. چنانچه پزشک مجربی مثل دکتر حامد بصیر زاده را انتخاب نمایید، میتوانید از نکات مراقبتی جهت پیشگیری از شل شدن ایمپلنت برخوردار شوید.
درمان شل شدن پیچ ایمپلنت
برای این که شل شدگی ایمپلنت را درمان کنید، لازم است که به دلیل لق شدن ایمپلنت، وضعیت بیمار و تشخیص پزشک توجه داشته باشید. گاهی اوقات ممکن است که با برداشتن روکش و تمیز کردن تاج دندان لقی ایمپلنت از بین برود. گاهی اوقات هم نیاز است که ایمپلنت به طور کامل از روی دندان برداشته شود. چنانچه دلیل اصلی لق شدن ایمپلنت عفونتهای لثه یا تحلیل استخوانی باشد، برداشتن ایمپلنت واجب است.

ایمپلنت برداشته شده پس از درمان و ترمیم مجددا در جای خود قرار میگیرد. در مواردی نادر هم ممکن است پزشک ایمپلنت را تعویض کند. اگر کمی بعد از شل شدن ایمپلنت دندان خود متوجه شدید که این ایمپلنت از دهان بیرون افتاده است، باید فوراً با پزشک خود ملاقات کنید. چنانچه احساس میکنید که ایمپلنت در دهان در حال حرکت است، ممکن است که تودههای استخوانی شما از دست رفته باشند. برای تشخیص آن لازم است که به بهترین دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید. سپس از داروها و آنتی بیوتیکها برای درمان لق شدن دندان استفاده نمایید.
عدم درمان ایمپلنت شود چه عواقبی را بدنبال دارد؟
بسیاری از بیمارانی که اقدام به ایمپلنت کردن دندان خود کردهاند، پس از مشاهده شل شدگی ایمپلنت به آن اعتنایی نمیکنند. چنانچه درمان ایمپلنت شل شده به تعویق بیفتد، میتواند به شکستن ایمپلنت منجر شود. با شکستن ایمپلنت نیز هزینههای درمان مجدد تا حد زیادی بالا خواهند رفت. ضمن این که بیمار درد و ناراحتی زیادی را هم تحمل میکند.
حتی اگر لثههای شما سالم باشند و دندانی هم نشکند، ممکن است حرکت ایمپلنت زخم یا عفونت را در به وجود بیاورد. اگر باز هم نسبت به درمان این عارضه اقدامی نکنید، عفونت ایمپلنت دندان افزایش پیدا میکند و میتواند به استخوان فک،گردن و مغز شما برسد. در این صورت تمامی اعضای بدن تنها به خاطر عدم توجه به ایمپلنت شل شده درگیر عفونت خواهند شد. در کل توصیه میشود که پس از مشاهده علائم لق شدن ایمپلنت دندان باید به پزشک خود مراجعه کنید.
سخن پایانی
ما در این مطلب در مورد لق شدن ایمپلنت دندان و راهکارهای برطرف کردن آن با شما صحبت کردیم. دلایلی همچون عفونت لثه، عدم جوش خوردن استخوان فک با ایمپلنت، استفاده از پروتزهای بی کیفیت و وارد کردن فشار به دندان میتواند شل شدن پیچ ایمپلنت را به همراه داشته باشد. اولین کاری که باید پس از بروز این عارضه انجام دهید این است که به پزشک مراجعه کنید. با استفاده درست از مسواک و دهان شویه و مراقبت صحیح از ایمپلنت میتوانید عوارض بعد از این جراحی را به حداقل برسانید.