ارتودنسی دندان یکی از روش های درمانی نتیجه بخش در اصلاح ناهنجاری های فک و دندان می باشد. هنگامی که دهان بسته می شود اما دندان ها به درستی روی یکدیگر قرار نمی گیرند وضعیتی به نام مال اکلوژن به وجود می آید که سبب بروز مشکلات بسیاری در افراد می شود. علاوه بر جنبه ی زیبایی بسیاری از جنبه های بهداشتی و سلامتی فرد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. در حقیقت ارتودنسی دندان عمل صاف کردن دندان های نامرتب همراه با درمان ناهنجاری های ناشی از آن می باشد. ارتودنسی دندان در یوسف آباد توسط دندانپزشکی که دانش آموخته ارتودنسی می باشد، صورت می پذیرد. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات جامعی در ارتباط با ارتودنسی ارائه دهیم پس با ما همراه باشید.
ارتودنسی دندان چیست ؟
از آنجایی که دندان های نامرتب و بهم ریخته مشکلی شایع در جهان می باشد ارتودنسی از زمان های بسیار دور در دسترس بوده است و امروزه به بهترین و کم ضررترین شکل ممکن توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود. هدف از ارتودنسی مرتب کردن اصولی دندان ها و اصلاح موقعیت آن ها در فک می باشد. به گونه ای که بسیاری از افراد پس از اتمام دوره درمان تغییراتی در ظاهر فک و دهان خود مشاهده می کنند که به دلیل قرارگرفتن دندان ها در جای درست خود می باشد. رایج ترین روش ارتودنسی چسباندن براکت های فلزی روی دندان ها و اتصال آن ها به یکدیگر با سیم می باشد. به خاطر داشته باشیم که این روش تنها یکی از روش های ارتودنسی می باشد. در ادامه مقاله با انواع روش های ارتودنسی آشنا خواهیم شد.

روش های انجام اردتودنسی
ارتودنسی با دستگاهی به نام دستگاه ارتودنسی توسط پزشک متخصص این کار انجام می شود. دستگاه ارتودنسی توسط متخصصین به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود. ارتودنسی ثابت و متحرک در دسته قابلیت جابجایی قرار می گیرد. ارتودنسی مرئی و نامرئی در دسته قابلیت مشاهده قرار می گیرد و به همین ترتیب دستگاههای مختلف با توجه به کاربردشان تقسیم بندی می شوند. به طور کلی روش های ارتودنسی به سه دسته ی زیر تقسیم بندی می شوند:
- ارتودنسی ثابت
- اردتونسی متحرک
- ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی به روش ثابت برای درمان مشکلات متوسط تا شدید به کار گرفته می شود. در این روش توسط دستگاه ارتودنسی براکت هایی که با چسب روی دندانها قرار گرفته اند با سیم به یکدیگر متصل می شوند و تا پایان دوره روی دندان ها باقی می ماند. رایج ترین نوع دستگاه های ثابت ارتودنسی بریس ها هستند. ارتودنسی ثابت برای حل مشکلاتی مانند کج بودن دندان ها نتایج رضایت بخشی به دنبال دارد. طول درمان در این روش به میزان ناهنجاری و بهم ریختگی دندان ها وابسته بوده و معمولا طولانی می باشد.

ارتودنسی متحرک
این روش ارتودنسی برای مشکلات جزئی بهم ریختگی دندان ها به کار می رود. در این روش یک دستگاه متحرک ارتودنسی به بیمار داده می شود. رایج ترین دستگاه های متحرک اینویزیلاین می باشد هنگام مسواک زدن ، غذا خوردن می توانید دستگاه را بردارید و دوباره سرجای خود قرار دهید. این دستگاه شفاف و پلاستیکی بوده و دقیقا برای دندان های هر فرد به طور اختصاصی ساخته می شود.

ارتودنسی نامرئی
در این روش ارتودنسی دستگاه ارتودنسی بر روی دندان ها قابل مشاهده نمی باشد و از براکت یا پلاستیک شفاف برای مرتب کردن دندان ها استفاده می شود. این روش پرمتقاضی ترین روش ارتودنسی در بزرگسالان می باشد. متداولترین دستگاه های ارتودنسی نامرئی به شرح زیر می باشند:
- بریس لینگوال
- براکت های سرامیکی شفاف
- پلاک های شفاف مثل اینویزیلاین ، الاینر و …

آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟
یکی از سوالات رایج افراد در درمان ارتودنسی این می باشد که آیا ارتودنسی درد دارد؟ این سوال به خصوص در والدینی که می خواهند کودکشان تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد بسیار پرسش می شود. در پاسخ به این سوال باید گفت که میزان درد در درمان ارتودنسی به عوامل مختلفی بستگی دارد. درد یک واکنش طبیعی بدن به دستگاه ارتودنسی و جابجایی دندان ها می باشد. اما درجه درد در افراد مختلف به میزان آسیب پذیری آنها، آستانه تحمل درد ، میزان ناهنجاری دندانها و بسیاری عوامل بستگی دارد. نیرویی که به دندان ها به واسطه حرکت و جابجا شدن آنها وارد می شود موجب پاسخ طبیعی بدن به نام درد می شود. در روزهای اولیه استفاده از ارتودنسی ثابت ممکن کمی درد تجربه کنید که با عادی شدن شرایط بدن این درد بهبود یافته و از بین خواهد رفت.
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر ایمپلنت دندان در یوسف آباد
طول درمان ارتودنسی
یکی دیگر از سوالات رایج افرادی که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند این است که این دستگاه و براکت ها تا چه زمانی باید روی دندان هایشان قرار بگیرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که روش هایی در تسریع فرآیند درمان ارتودنسی وجود دارد، اما حداقل 6 ماه باید دستگاه روی دندان قرار بگیرد. روند جابجایی دندان ها و صاف شدن آن ها کمتر از 6 ماه امکان پذیر نبوده و در بیشتر موارد با توجه به شدت اختلالات فک و دندان ها ممکن است تا چندسال طول بکشد.
عوارض ارتودنسی
ارتودنسی یک روش نتیجه بخش و تاثیرگذار در مرتب کردن دندان و اصلاح اختلالات مربوط به فک می باشد. به شما این اطمینان را می دهیم که ارتودنسی دندان در یوسف آباد نه تنها عارضه ای ندارد بلکه در بسیاری موارد سبب حل مشکلات فک و دهان و عوارض ناشی از اختلالات آن ها می شود. ارتودنسی دندان هم مانند هر فرآیند پزشکی ای دارای مزایا و معایب می باشد. مزایای ارتودنسی آنقدر زیاد می باشد که می توان از برخی معایب جزیی آن چشم پوشی کرد. در لیست زیر به برخی از جوانب منفی در ارتودنسی اشاره شده است:
- بروز دردهای خفیف و جزیی
- بروز زخم در بافت نرم
- تحلیل مینای دندان ها
- بروز عفونت لثه در مواردی بسیار نادر
- ایجاد لک روی دندان ها
- تشدید مشکلات دهان و دندان در صورت رعایت نکردن بهداشت
تمامی موارد گفته شده در بالا ممکن است در افراد مختلف دیده نشود و یا در برخی افراد به صورت خفیف و جزیی نمایان شود.
بیشتر بخوانید:ویژگی های بهترین دکتر لمینیت در یوسف آباد
مزایای ارتودنسی
در مقابل نکات و جوانب منفی ارتودنسی لازم است از فواید و نکات مثبت آن ذکر کنیم که در زیر اشاره شده است:
- مرتب شدن و عملکرد دندان در دهان
- جلوگیری از آسیب به الگوی رشد فک در کودکان
- درمان انواع مال اکلوژن ها
- اصلاح الگوی فک
- وسیع شدن کام دهان
- افزایش اعتماد به نفس هنگام خندیدن و لبخند زدن
- سهولت تمیز کردن دندان ها پس از ارتودنسی
- برطرف شدن مشکلات گوارشی

نکات پایانی
درمان اتودنسی محدودیت سنی نداشته و افراد با سنین بالاتر نیز می توانند این درمان را برای از بین بردن فاصله بین دندان ها و همینطور اصلاح دندان های کج و نامرتب استفاده کنند. نکته قابل توجه این است که، برای انجام ارتودنسی به دلیل حساسیت بالای آن و همینطور اهمیت بسیار زیادش در زیبایی دندان ها به بهترین متخصص ارتودنسی و بهترین دندانپزشک زیبایی در تهران مراجعه کنید.