برخی ازافراد بزرگسال دارای دندانهای نامرتبی هستند که باعث شده است در جویدن غذا مشکل داشته باشند و همچنین نامتعادل بودن فشاری که بر روی دندانها است باعث میشود، برخی از دندانها در معرض فرسایش بیشتر قرار بگیرند. همه خواهان یک لبخند زیبا هستند، اما با وجود انواع مختلفی از ارتودنسی دندان ، تشخیص اینکه کدام گزینه برای شما بهترین است، دشوار است.
این مطلب با بررسی انواع ارتودنسی دندان میتواند به شما کمک کند که تصمیم هوشمندانه ای در زمینه بهترین نوع ارتودنسی دندان داشته باشید.
دراین مقاله، انواع ارتودنسی دندان و قیمت آن را با مزایا و معایب آنها مقایسه می کنیم. در حالی که این لیست به شما یک نمای کلی از گزینه های مورد نظر را می دهد، قبل از تصمیم گیری نهایی به ارتودنتیست خود مراجعه کنید. تشخیص اینکه فرد به ارتودنسی دندان نیاز دارد یا خیر، فقط توسط متخصص با انجام معاینه بالینی توسط ارتودنتیست انجام می شود.
ارتودنسی دندان چیست؟
استفاده از ارتودنسی دندان برای افرادی که دندانهای نامرتبی دارند و میخواهند خط لبخند زیبایی داشته باشند، یکی از روشهای بسیار پرکاربرد است. عوامل زیادی مانند اصلاح فضاها، شلوغی، زیبایی ظاهری با استفاده از انواع ارتودنسی دندان انجام می شود. روند درمانی ارتودنسی برای دندانهای شما به این صورت است که براکتهای مخصوص ارتودنسی روی دندان شما قرار میگیرند و با اعمال فشار مناسب، دندانها را درطولانی مدت مرتب میکنند.
برای مشاهده نمونه کارها به اینستاگرام دکتر حامد بصیرزاده مراجعه کنید.
آشنایی با انواع ارتودنسی دندان
انواع ارتودنسی دندان برای مشکلات نامرتبی دندان ها و شکل استخوان فک مورد استفاده قرار میگیرند که این انواع ارتودنسی دندان در دو نوع ثابت و متحرک استفاده می شوند، و از این دو مدل هر کدام انواع مختلفی دارند. دستگاه ارتودنسی از بخش هایی با نام براکت، بریس و سیم اتصال تشکیل شده است. نگین هایی که در ارتودنسی ثابت روی سطح دندان چسبانده و ثابت می شوند را براکت وانواع سیم های ارتودنسی که براکت ها را بهم متصل میکند، سیم اتصال و کل قالب را بریس می گویند.انواع براکت ارتودنسی شامل براکت های فلزی، سرامیکی، پلاستیکی، نامرئی و خود باز شونده ها (دیمون) می باشد.
ارتودنسی ثابت
یکی از موثرترین روش ها و انواع ارتودنسی دندان است که توسط سیم فلزی و براکت ها همراه با چسبی مخصوص روی دندان ها چسبانده میشود. در درمان ارتودنسی ثابت تا پایان زمان درمان فرد نمیتواند سیم و براکت ها را از دهان خود خارج کند. این نوع روش درمان برای بهم ریختگی های شدید دندان ها مورد استفاده قرار میگیرد.
در این نوع درمان شخص باید با دقت بسیار بالا به رعایت بهداشت دهان و دندان خود بپردازد، زیرا بی توجهی به بهداشت دندان ها، سلامت دندان را به خطر می اندازد. طول درمان ارتودنسی ثابت حداقل حدود 2 سال است و بسته به شرایط دندان ها ممکن است کمتر یا بیشتر شود.
شخص باید هر ماه به دندانپزشک خود مراجعه کند و بعد ازهر ویزیت کش ها و وضعیت قرارگیری سیم تغییر میکند، ممکن است بعد از هر بار معاینه شخص دچار درد شود که به مرور کاهش میابد.
مزایا
- ارتودنسی ثابت میتواند بیشتر مشکلات دندانی را حل کند.
- در این روش جا به جایی چندین دندان به طور همزمان اتفاق می افتد.
- در این روش احتمال اینکه دندان ها به حالت اولیه خود برگردند کمتر است.
معایب
- نگهداری و مراقبت از بهداشت دندان ها در این روش دشوار است.
- در صورت ایجاد مشکل برای براکت و سیم ها حتما باید توسط دندانپزشک برطرف شود.
انواع براکت های سرامیکی
براکت های سرامیکی شبیه به براکت های فلزی هستند اما جنسشان متفاوت است، به این صورت که جنس براکت های سرامیکی از الیاژهای سرامیکی و مواد کامپوزیت و همرنگ با دندان هستند. طول درمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی حدود 18 تا 24 ماه است.
مزایا
- همرنگ بودن با دندان از مهمترین مزایای این نوع براکت ها هستند که بهترین گزینه برای افرادی که نمیخواهند رنگ براکت های فلزی دردندان هایشان مشخص باشد.
- کمتر به لثه ها آسیب میزنند.
- استحکام بالایی دارند.
معایب
- هزینه بالاتر و طول درمان بیشتری نسبت به براکت های فلزی دارند.
- اندازه براکت ها نسبت به براکت های فلزی بزرگ تر است.
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک یکی دیگر از انواع ارتودنسی دندان برای اصلاح اختلالات جزئی دندان ها برای هر دو فک مورد استفاده قرار میگیرد و میتوانید در مواقع غذا خوردن یا مسواک زدن دستگاه را از دهان خود خارج کنید. مدت زمان درمان ارتودنسی متحرک حدودا 6 ماه می باشد.
مزایا
- صاف شدن تاج دندان ها
- حرکت جزئی و به آرامی دندان ها جهت مرتب شدن
- برطرف شدن کجی دندان ها و اصلاح جلو بودن دندان ها
- از پلاک ارتودنسی متحرک میتوان به عنوان نگهدارنده بعد از ارتودنسی ثابت استفاده کرد.
- رعایت آسان بهداشت دهان و دندان
- دستگاه ارتودنسی متحرک را میتوان به راحتی خارج و تمیز کرد.
- آسیب دندان ها در ارتودنسی متحرک کمتر است و میتوان پلاک را تنظیم کرد.
معایب
- عدم اصلاح بهم فشردگی شدید دندان ها
- عدم جابه جایی بدنه دندان با استفاده از ارتودنسی متحرک
- مشکلات چرخش دندانی را رفع نمی کند.
- عدم توانایی در رفع مشکلات نامرتبی شدید و اصلاح فک ها مانند اختلالات اپن بایت و کراس بایت
- دستگاه ارتودنسی متحرک بر روی صدا و صحبت کردن تاثیر میگذراد.
- ارتودنسی متحرک جهت استفاده برای دندان های پایین دشوار است.
- به دلیل متحرک بودن دستگاه احتمال شکستگی و کج شدگی وجود دارد.
ارتودنسی نامرئی
در درمان ارتودنسی نامرئی یکی از انواع ارتودنسی دندان از قالب شفاف پلاستیکی استفاده میشود که ظاهری نامرئی دارد و تمامی دندان ها را در برمیگیرد. قالب ارتودنسی نامرئی باید بین 22 تا 23 ساعت روی دندان ها قرار گیرد و درهنگام غذا خوردن و مسواک زدن آن را از دهان خارج کنید. طول درمان با ارتودنسی نامرئی حدودا 1 سال است.
مزایا
- راحت بودن این نوع روش درمان ارتودنسی دندان از نظر نداشتن لبه های تیز و بیرون زدگی که باعث زخم در دهان میشوند.
- ظاهر نامرئی نسبت به براکت های فلزی که هنگام لبخند مشخص نمیشوند.
- رعایت آسان بهداشت و نظافت دهان و دندان که هنگام مسواک یا کشیدن نخ دندان به راحتی میتوانید آن را از دهان خارج کنید.
- طول درمان کوتاه تراست و سریع تر به نتیجه می رسد.
ارتودنسی لینگوال
در این روش براکت های ارتودنسی در پشت دندان ها قرار میگیرند و به نوعی به ارتودنسی لینگوال، مخفی یا داخلی نیز میگویند. اغلب ارتودنسی دندان لینگوال برای افرادی است که ظاهر سیم های فلزی را دوست ندارند و به همین دلیل درمان ارتودنسی را انجام نمیدهند، این روش کمتر برای کودکان توصیه میشود و بیشتر برای بزرگسالان و نوجوانان است.
مزایا
- غیر قابل دید است
- برای درمان چرخش دندان ها، بستن فضای خالی بین آن ها و تغییرات ارتفاعی دندان ها قابلیت بیشتری نسبت به دیگر روش های ارتودنسی دندان دارد.
- تغییر رنگ در صورت عدم رعایت بهداشت قابل مشاهده نخواهد بود.
معایب
- نصب براکت ها در این روش ارتودنسی سخت و زمان بر است.
- به دلیل پیچیده بودن روند درمان در این روش حتما باید در مرکز تخصصی دندانپزشکی و قابل اطمینان و نزد بهترین دندانپزشک زیبایی انجام شود.
- تجهیزات ارتودنسی در برخی شرایط ممکن است با زبان درگیر شود و اطراف لثه را زخم کند.
- هزینه بالا این روش نسبت به براکت فلزی
بهترین نوع ارتودنسی دندان
با توجه به انواع ارتودنسی دندان که در بالا معرفی شد، این چالش برای افراد به وجود میآید که کدام نوع ارتودنسی دندان را انتخاب کنند. هر کدام از روشهای گفته شده دارای مزایا و معایب خود هستند. همچنین هر فرد ممکن است با ناهنجاریها و مشکلات مختلفی در دندانها و فک خود همراه باشد.
بهترین کار در این زمینه این است که ابتدا به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید، تا وضعیت دندانهای شما به طور کامل بررسی شوند. پس از آن با توجه به نظران دندانپزشک و میزان بودجه خود میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید و از قیمت ارتودنسی دندان مطلع شوید زیرا هر کدام از روش های متنوع ارتودنسی دندان از دستگاه ها و شرایط خاصی برخوردار هستند که سبب متفاوت شدن قیمت انواع ارتودنسی دندان می گردد.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم انواع مختلفی از ارتودنسی وجود دارد که هر کدام از انواع ارتودنسی دندان با توجه به مشکل و ناهنجاری دندانی توسط متخصص ارتودنسی و دندانپزشک زیبایی انتخاب خواهد شد. با استفاده از انواع ارتودنسی دندان می توان دندان های نامرتب را مرتب کرد که این امر منجر به افزایش زیبایی دندان ها و طرح لبخند افراد خواهد شد.
دکتر حامد بصیرزاده فارغ التحصیل سال ۱۳۹۱ در رشته دندانپزشکی دوره تخصص ارتودنسی از دانشگاه دولتی روسیه سفید و با سال ها سابقه و تجربه در این زمینه بهترین انتخاب برای انجام ارتودنسی می باشند.