انواع ایمپلنت دندان کدام است؟ و هر نوع ایمپلنت برای چه افرادی مناسب و کارآمد خواهد بود؟ این موضوعی است که قصد داریم در این نوشته از دکتر حامد بصیر زاده به آن بپردازیم. اگرچه دندانها مثل مغز و قلب مرکز مدیریت یا تپش و حیات بدن انسان نیستند، اما نقش بسیار مهمی در زندگی دارند که به هیچ عنوان نمیتوان آن را نادیده گرفت. جویدن، خوردن، صحبت کردن صحیح و مناسب همه تحت تاثیر دارا بودن دندانهایی سالم انجام میپذیرند. از طرفی دندان در جذابیت ظاهری و زیبایی چهره نیز نقش پررنگی ایفا میکند. از این رو نبود دندان، خصوصا در جلو فک میتواند عاملی بزرگ برای تخریب اعتماد به نفس و زیبایی باشد.
از آنجایی که سر و به ویژه فک و دهان از نواحی مهم بدن در معرض آسیب هستند، شکستن و از دست دادن دندان بسیار محتمل است. تا سالها پیش بسیاری افراد با از دست دادن دندان خود راهی برای اصلاح فرم دهان، صحبت کردن و جویدن به طور عادی نداشتند و با اعتماد به نفسی خرد شده به زندگی ادامه میدادند. اما خوشبختانه امروز با وجود روشهای زیبایی دندان چون انواع ایمپلنت دندان میتوان پس از از دست دادن دندان نیز احساس اعتماد به نفس کرد و لبخندی زیبا داشت!
جدای از ساختار و عملکرد انواع ایمپلنت دندان، مارکهای مختلفی برای این مواد وجود دارد. ایمپلنتهای ساخت آلمان، کره و دیگر کشورهای پیشرفته جهان، بهترین ایمپلنتهای موجود هستند که بر حسب کیفیت و دوام، قیمت بالاتری نیز دارند. در واقع انتخاب اینکه کدام نوع ایمپلنت برای هر فرد مناسب است بنا به صلاحدید پزشک و با بررسی استخوان فک، دهان و دندانهای فرد انجام میشود. اما کسب اطلاع در مورد انواع ایمپلنت دندان، به خصوص اگر قصد انجام آن را دارید، میتواند برایتان مفید و موثر واقع شود. پس لطفا تا انتهای نوشته با ما همراه باشید.
تعریف ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان جراحی زیبایی دندان به منظور جایگزینی دندانهای از دست رفته است. در این روش ابتدا پیچ و پایهای از تیتانیوم سازگار با بدن را به جای ریشه دندان، در استخوان فک جایگذاری نموده و بعد از بهبود دندان پس از جراحی، پوشش یا تاج دندان را بر روی آن قرار میدهند. اگر میخواهید ایمپلنت دندان انجام دهید، فراموش نکنید که طیف وسیعی از ایمپلنتها در جهان وجود دارند. انواع ایمپلنت دندان از لحاظ اندازه، شکل، تکنولوژی سطح بدنه، اباتمنت، مراحل کاشت و جایگذاری و بسیاری پارامترهای دیگر از هم تمایز پیدا میکنند و هر یک برای افراد خاصی مناسب و کاربردی هستند.
انواع ایمپلنت دندان از لحاظ جایگاه در استخوان فک
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، معیارهای تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندان بسیار متعدد و گسترده هستند. اما اولین و رایجترین تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندان، تقسیم بندی بر اساس جایگاه ایمپلنت نسبت به استخوان فک به شمار میرود. انواع ایمپلنت دندان بر اساس جایگاه در استخوان فک عبارتند از: ایمپلنت اندواستیل، ساب پریو استیل، و زایگوماتیک. این سه روش به ترتیب از راست به چپ رایجترین، کم خطرترین و رضایتبخشترین عملهای ایمپلنت دندان هستند.
ایمپلنت اندواستیل
همانطور که از پیشوند “اندو” در کلمه اندواستیل پیدا است، این روش به کاشت ایمپلنت در درون استخوان فک اشاره دارد. به صورتی که ابتدا دندانپزشک لثه را برش داده و با دریل مخصوص دندان، حفرهای در استخوان فک ایجاد میکند. این حفره محل قرارگیری پستهای نگهدارنده انواع ایمپلنت دندان از نوع اندو استیل است. روش اندواستیل برای تمامی افراد مناسب و کاربردی میباشد، چرا که مطمئن، کاربردی و مستحکم است. میتوان آن را در فک کشت نموده و سپس بعد از بهبود علائم جراحی پایه، با دندان مصنوعی پوشاند. از مزایای این روش این است که رشد و تقسیم بافت استخوانی فک، اطراف پایه را با بافت خود یکی کرده و حالت یکپارچهای به وجود میآورد.
ساب پریو استیل
نوع دیگری از انواع ایمپلنت دندان بر اساس جایگاه نسبت به فک، روی استخوانی یا ساب پریوستئال نام دارد. این روش خصوصا برای افرادی که قصد ایمپلنت ناحیه وسیعی از فک خود را دارند بسیار مناسب بوده و جایگزینی کارآمد برای اندواستیل است. در حالی که پایه ایمپلنت اندواستیل درون استخوان فک و زیر لثه قرار میگرفت، ساب پریوستئال پایه و قاب فلزی خود را روی استخوان (و همچنان زیر لثه) قرار میدهد. این اسکلت فلزی چند میله نگهدارنده را در خود جای داده که به عنوان محل قرار دادن دندان مصنوعی و انواع پروتز مورد استفاده قرار میگیرند. عمده افرادی که این روش ایمپلنت دندان را انجام میدهند، دارای استخوان فک نامناسب یا ناکافی برای ایمپلنت هستند که نمیخواهند زیر بار عمل جراحی پیوند استخوان دندان نیز بروند.
ایمپلنت زایگوماتیک
همچنین نوع آخری برای ایمپلنتها بر حسب جایگاه ایمپلنت نسبت به استخوان فک هست که زایگوماتیک نامیده میشود. این روش که به نام استخوان زیگوماتیک یا استخوان گونه نامگذاری شده است، هنگامی به کار میآید که استخوان کافی فک برای انواع ایمپلنت دندان اندواستیل وجود نداشته باشد. در این صورت به جای استخوان فک، استخوان گونه به عنوان محل اصلی کاشت ایمپلنت انتخاب میشود.
انواع ایمپلنت دندان از نظر شکل و اندازه بدنه
یکی دیگر از معیارهای اصلی و اساسی برای تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندانها، شکل و اندازه ایمپلنت است. به تناسب هر نوع استخوان فک و ابعاد و تراکم آن، نوع خاصی از ایمپلنتها مورد استفاده قرار میگیرند. از لحاظ شکل چند نوع ایمپلنت پیچی صاف، پیچی مخروطی و استوانهای را میتوان نام برد. همچنین از لحاظ اندازه بدنه، ایمپلنتها سه نوع دارند. اندازه استاندارد و معمولی، پهن و مینی ایمپلنت، انواع ایمپلنت دندان بر اساس اندازه بدنه هستند. مینی ایمپلنت اغلب برای دهانهای کوچک و استخوانهای فک با تراکم کمتر به کار میرود و قطر آن ۲ تا ۳.۵ میلیمتر است. ایمپلنت استاندارد ۳.۵ تا ۴.۲ میلیمتر قطر دارد و بیشتر برای کاشت در قسمت جلویی فک مورد استفاده قرار میگیرد. و همچنین ایمپلنت دندان از نوع پهن، قطری حدود ۴.۵ تا ۶ میلیمتر دارد و اغلب کاربرد آن مربوط به دندانهای عقب، آسیبهای بزرگ است.
انواع ایمپلنت دندان از لحاظ نحوه کاشت و روند درمان
آخرین دسته بندی انواع ایمپلنت دندان که یکی از کاربردیترین آنها نیز هست و قصد داریم به آن بپردازیم، انواع ایمپلنت دندان از لحاظ روند درمان و مراحل کاشت است.
ایمپلنت فوری
در این روش در همان جلسه که فرد دندان خود را میکشد، بهترین دندانپزشک زیبایی پایه ایمپلنت را نیز جایگذاری میکند و روکشی موقت نیز بر دندان خود قرار میدهد و بدین صورت عمده کار در یک جلسه انجام میشود.
ایمپلنت یک مرحلهای
در این نوع ایمپلنت در جراحی اول که مربوط به جایگذاری پایه است، لثه روی پایه کشیده نشده و در اطراف آن دوخته میشود. این کار از نیاز به جراحی دوم برای جایگذاری روکش جلوگیری میکند.
ایمپلنت دو مرحلهای
این روش بر خلاف نوع قبل دو مرحله جراحی دارد. وقتی لثه تا زمان اتصال اباتمنت و روکش، از ایمپلنت محافظت میکند، طول عمر ایمپلنت در این روش بهتر خواهد بود.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم انواع مختلفی از ایمپلنت دندان از لحاظ جایگاه در استخوان فک، از نظر شکل و اندازه بدنه و از لحاظ نحوه کاشت وجود دارند. که به طور کامل تمام این انواع ایمپلنت دندان را برای درک و آشنایی کامل شما با ایمپلنت و نحوه انجام آن بررسی کردیم، و امیدواریم که مفید واقع شده باشد.
جهت دریافت مشاوره در این زمینه می توانید به ماوراطب دکتر حامد بصیرزاده مراجعه کنید.