ایمپلنت ها از استحکام بسیار بالایی برای جایگزینی دندان های از دست رفته محسوب می شوند. ایمپلنت دندان از طول عمر بالایی برخوردار بوده و از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به دندان های طبیعی عمل خواهد کرد، و به همین دلیل مانند دندان های طبیعی دچار شکستگی، ترک خوردگی و آسیب دیگی ناشی از ضربه و مراقبت نامناسب خواهد شد؛ و امکان دارد از لثه نیز جدا شود. در این مقاله سعی داریم تا علت شکستن ایمپلنت دندان و همینطور راهکارهایی برای جلوگیری از شکستن ایمپلنت ها را بررسی کنیم. هم چنین روش هایی برای ترمیم ایمپلنت شکسته نیز ارائه خواهیم داد.
علت شکستن ایمپلنت دندان
ایمپلنت ها در واقع پایه هایی از جنس تیتانیوم بوده و به عنوان ریشه دندان برای نگهداری از روکش های جایگزین درون استخوان فک کار گذاشته می شوند. پس قرار گرفتن ریشه های مصنوعی در فک، دندان های جدید بر روی ریشه ها نصب می شوند و از هر لحاظ شبیه به دندان های طبیعی می باشند. ایمپلنت ها از سه بخش پیچ تیتانیومی یا همان ریشه ایمپلنت، اباتمنت و روک ساخته شده اند که هر کدام از آن بخش ها ممکن است دچار تحلیل رفتگی و شکستگی شوند. در ادامه به بررسی نحوه آسیب دیدگی این بخش ها خواهیم پرداخت.

ریشه ایمپلنت
پیچ تیتانیومی یا همان ریشه ایمپلنت که نقش ریشه را ایفا خواهند کرد درون استخوان فک قرار داده می شوند، و در صورتی که قبل از پیوند با استخوان فک و ترمیم کامل تحت فشار بسیار زیاد قرار بگیرند، دچار شکستگی شده و درمان با شکست مواجه خواهند شد. شکستگی ریشه ایمپلنت درد و ناراحتی بسیار زیادی را برای فرد در بر خواهد داشت.
روکش و اباتمنت
در صورتی که روکش ها و اباتمنت تحت فشار بسیار زیادی قرار بگیرند دچار شکستگی خواهند شد، این فشارها شامل جویدن مواد غیر عادی و بسیار سفت و همینطور استفاده از آن ها برای باز کدن اشیا و یا جویدن مداد می باشد که منجر به آسیب دیدگی روکش و اباتمنت خواهد شد.
از دلایل دیگر شکیتن ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت ناشی از باکتری هایی که ایمپلنت را آلوده کرده اند.
- وارد شدن فشار و نیروی بیش از حد به ایمپلنت ها به دلیل حجم سنگین مواد غذایی
- مشکلات استخوانی مانند پس زدن استخوان یا گردش خون ضعیف در ناحیه ایمپلنت
- انتخاب یک پیچ ایمپلنت خیلی کوتاه و یا خیلی باریک
علائم شکستن ایمپلنت دندان
شکستن ایمپلنت ها دارای علائمی می باشد که با شناخت این علائم می توان در صورت مشاهده آن ها در اسرع وقت برای جلوگیری از وخیم شدن اوضاع به بهترین دکتر ایمپلنت دندان مراجعه کرد. این علائم عبارتند از:
- درد و ناراحتی شدید و طاقت فرسا به شکل امواج ضربان دار
- دشواری هنگام جویدن غذا
- لق یا شل بودن ایمپلنت ها در هنگام صحبت کردن و غذا خوردن
- متورم بودن لثه ها
- حرکات ریز ایمپلنت ها
- دندان قروچه به دلایل مختلفی از جمله استرس و از دست دادن دندان

نحوه ترمیم شکستگی ایمپلنت دندان
هنگامی که شکستن ایمپلنت دندان یا پست رخ می دهد و یا ایمپلنت ها از دندان خارج می شوند، باید برای ترمیم و جایگزین کردن آن ها اقدام کرد. در صورتی که نیاز به تعویض ایمپلنت باشد، باید ابتدا پیوند استخوان صورت بگیرد که این امر باید چند ماه قبل از فرایند تعویض انجام شود.
اما در صورتی که اباتمنت دچار شکستگی شود تنها نیاز به جایگزین کردن و تعویض نقاط آسیب دیده ایمپلنت می باشد، و نیازی به تعویض کامل ایمپلنت ها نخواهد بود.
و در صورتی که روکش ایمپلنت شکسته یا ترک خورده شود، دندانپزشک قالبی از دندان تهیه کرده و از آن روکشی شبیه به ظاهر دندان طبیعی خواهد ساخت و تنها روکش تعویض خواهد شد.
فرایند تعویض ایمپلنت در صورت شکستن ایمپلنت دندان
در صورت شکستن ایمپلنت دندان ابتدا باید آن ها را به طور طبیعی از دندان خارج کرد که برای این کار نیاز به جراحی می باشد.
در ابتدا دندانپزشک ناحیه مورد نظر را تمیز کرده و پس از بی حس کردن محل مورد نظر برای جلوگیری از کاهش درد و ناراحتی عمل پیوند استخوان فک را انجام خواهد داد. به طو رمعمول پس از این جراحی افراد دچار مقداری ناراحتی و تورم در محل جراحی شده خواهند شد که می توان برای کاهش این درد و تورم از قرص های مسکن و کمپرس یخ استفاده کرد. پس از انجام پیوند استخوان باید از وارد کردن فشار بر ناحیه مورد نظر خودداری کرد.

روش های پیشگیری از شکستن ایمپلنت دندان
برای جلوگیری از شکستن ایمپلنت ها باید به طور روزانه از دهان و دندان ها مراقبت کرد، با اینکه ایمپلنت ها در مقابل پوسیدگی دندان مقاوم هستند اما باز باید به مانند دندان های طبیعی از آن ها مراقبت شود، برای مراقبت های بعد از ایمپلنت دندانی و جلوگیری از احتمال افزایش شکستن ایمپلنت ها باید روزی دو مرتبه دندان ها را مسواک زده و حداقل روزی یک بار از نخ دندان برای از بین بردن باکتری ها استفاده شود.
هم چنین از دیگر روش های پیشگیری از شکستن ایمپلنت ها می توان به استفاده و انتخاب محصولات مناسب برای مراقبت از ایمپلنت ها اشاره کرد. به طور مثال باید از مسواک نرم برای جلوگیری از خراشیدگی ایمپلنت و التهاب لثه استفاده کرد، یا از استفاده از خمیردندان هایی با ترکیبات قوی خودداری کرد، و همینطور برای جلوگیری از خشک شدن دهان از دهان شویه های بدون الکل استفاده کرد.
مهم ترین روش برای پیشگیری از شکستن ایمپلنت ها مراجعه به بهترین دندانپزشک زیبایی هر شش ماه یکبار برای بررسی سلامت دهان و دندان و ایمپلنت ها می باشد تا در صورت وجود هر گونه مشکلی قبل از وخیم شدن شرایط به درمان آن پرداخت.
نکته قابل توجه این است که برای جلوگیری از شکستن ایمپلنت دندان باید از مصرف مواد غذایی بسیار سفت یا بسیار شیرین خودداری کرد، چرا که منجر به افزایش خطر لق شدگی ایمپلنت و روکش خواهد شد.
سخن پایانی
در صورتی که از ایمپلنت های خود به درستی مراقبت کنید تا سالیان سالم باقی مانده و ماندگاری بالایی خواهند داشت. و برای جلوگیری از شکستن ایمپلنت دندان نکاتی که در این مقاله بیان شد را رعایت کرده و در صورت شکستن ایمپلنت ها و یا ترک خوردن آن ها در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.