کامپوزیتهای دندان گزینههای درمانی نوینی هستند که در جهت اصلاح دندانهای معیوب و یا بد رنگ به کار برده میشوند. استفاده از کامپوزیتها میتواند لبخند زیبا و اعتماد به نفس را برای افرادی که دندانهای کج، شکسته و یا بد رنگ دارند به ارمغان بیاورد اما یکی از سوالاتی که بیماران قبل و بعد از کامپوزیت دندان به آن فکر میکنند این است که طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است و کامپوزیت دندان تا چند سال باقی میماند؟
در ادامه به توضیحاتی در مورد ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان و عواملی که در افزایش عمر این کامپوزیتها نقش دارند میپردازیم.
کامپوزیت دندان چیست؟
موادی که در کامپوزیت دندان به کار برده میشود از جنس همان موادی هستند که در پر کردن دندان استفاده میشود، این مواد روی دندانهای مشکل دار (مانند دندانهای بد رنگ، دندانهایی که دچار کجی مختصر هستند و یا دندانهای ترک خورده و شکسته) اعمال میشود.
کامپوزیتها گزینهی مناسبی برای افرادی که به طور طبیعی دندانهای صاف داشته و یا درمانهای ارتودنسی را انجام دادهاند و در حال حاضر به دنبال افزایش زیبایی دندانهای خود هستند گزینهی مناسبی میباشد.
طول عمر کامپوزیت دندان
بر اساس تحقیقات کامپوزیتها به طور متوسط 5 تا 7 سال دوام میآورند اما اگر نکاتی که در این مقاله گفته می شود؛ را به خوبی رعایت نمائید میتوانید طول عمر کامپوزیت دندان را حتی تا ده سال هم افزایش دهید و در صورت عدم مراقبت ممکن است طول عمر کامپوزیتها از 5 سال هم کمتر شود.
عوامل موثر در ماندگاری کامپوزیت دندان
نکاتی که در کاهش و افزایش طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر گذار هستند، عبارتند از:
جنس موادی که استفاده شده است!
جهت کامپوزیت دندان موادی با کیفیتهای مختلف وجود دارد، هر چقدر کیفیت مواد به کار رفته در کامپوزیت ها بهتر باشد طول عمر کامپوزیت دندان نیز بیشتر می شود.
وضعیت دندانها از قبل
قبل از اینکه اقدام به نصب کامپوزیت نمائید باید تمام دندانهایی که دچار پوسیدگی و یا آسیبهای جزئي هستند ترمیم نمائيد، هر چقدر دندانهای شما پیش از کامپوزیت از وضعیت بهتری برخوردار باشند، طول عمر کامپوزیت ها نیز بیشتر خواهد شد.
مهارت دندانپزشک
یکی از مهمترین نکاتی که در افزایش طول عمر دندان نقش دارد تجربه و دانش بهترین دندانپزشک زیبایی میباشد، هرچقدر که دندانپزشک شما از مهارت بیشتری در نصب کامپوزیتها برخوردار باشد زمان باقی ماندن کامپوزیتها روی دندانهای شما افزایش مییابد.
راهکارهایی برای افزایش طول عمر کامپوزیت دندان
برای مانگاری بیشتر کامپوزیت ها و همینطور افزایش طول عمر کامپوزیت دندان می توان یک سری نکات مراقبتی را رعایت کرد که در ادامه این نکات مراقبتی را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
نکات مراقبتی که در ماندگاری کامپوزیتها نقش دارند، عبارتند از:
رعایت بهداشت دهان و دندان
اگر پیش از کامپوزیت کردن زیاد به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت نمیدادید لازم است که پس از کامپوزیت مراقبت و توجه به دندانهای خود را افزایش دهید. اگر به دنبال افزایش ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان خود هستید لازم است روزی حداقل 2 بار مسواک بزنید و حداقل 1 بار از نخ دندان استفاده نمائید.
از دندانهایتان به درستی استفاده نمائید.
کامپوزیت ها روکشی جهت زیبایی دندان و لبخند شما میباشد و به معنای افزایش مقاومت دندان و بخشیدن قدرت جادویی به دندان محسوب نمیشود، بنابراین اگر میخواهید طول عمر کامپوزیت دندان شما زیاد شود، باید هرگونه استفاده غیرمتعارف از دندانهای کامپوزیت شده مانند باز کردن در بطری، جویدن یخ، شکستن بادام و یا سایر موارد را فراموش نمائید. از دندانهایتان فقط جهت همان کاری که ساخته شدهاند یعنی جویدن غذا استفاده نمائید تا علاوه بر حفاظت از کامپوزیتها از آسیب و شکستگی به دندانها نیز جلوگیری نمائيد.
از خوردن مواد غذایی سفت خودداری نمائید.
با اینکه کامپوزیتهای دندان موادی مقاوم و با دوام هستند اما تا جایی که میتوانید باید از گاز زدن مواد سفت مانند آب نبات یا میوههای سفت خودداری نمائيد. با این کار از ایجاد هرگونه آسیب و شکستگی به کامپوزیت و دندانهای خود جلوگیری خواهید کرد.
درمان دندون قرچه
بر اساس تحقیقات 16 درصد از بزرگسالان مبتلا به دندان قروچه شبانه هستند، هر بار که دندانها را به یکدیگر میسابید فشاری زیادی به دندانها وارد مینماید که میتواند منجر به آسیب کامپوزیتها شود، بنابراین پیش از کامپوزیت ابتدا این مشکل را درمان نمائید یا اینکه شبها در هنگام خواب از محافظهای دندان استفاده نمائید.
مراقبت از دندانها در هنگام ورزش
اگر به صورت حرفهای ورزشهایی انجام میدهید که احتمال آسیب به دندانها وجود دارد مانند بسکتبال و یا والیبال باید در تمام مراحل بازی و مسابقه از محافظهای دندان استفاده نمائيد تا در صورت هرگونه برخورد توپ و یا ضربه به دندان، از آسیب به کامپوزیتها جلوگیری شود.
مراجعه منظم به دندانپزشک
هر سال 2 بار به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه نمائید، مراجعه منظم به مطب دندانپزشک باعث میشود تا در صورتی که هر گونه مشکلی در کامپوزیتها ایجاد شده باشد به سرعت شناسایی و در مراحل اول برطرف شود، همچنین از پوسیدگی دندان سالم شما جلوگیری به عمل میآید.
هر زمان مشاهده کردید که کامپوزیت ها دچار تغییر رنگ، شکستگی، ترک یا هرگونه مشکل دیگری شدهاند در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه نمائید تا جهت ترمیم آن اقدام نماید.
چه زمانی کامپوزیت ها نیاز به ترمیم دارند؟
یکی از مواردی که باید برای افزایش طول عمر کامپوزیت دندان رعایت کرد، ترمیم و پولیش کامپوزیت ها به صورت منظم می باشد که برای انجام آن باید به صورت دوره ای به دندانپزشک مراجعه کرد، چرا که به مرور زمان رنگ و شفافیت کامپوزیت ها به دلیل تجمع پلاک ها، کم خواهد شد و همین امر ممکن است موجب شکسته شدن کامپوزیت ها و یا ساییده شدن آن ها شود، که بدین منظور برای حفظ آن ها و همینطور افزایش ماندگاری کامپوزیت دندان بهتر است به صورت دوره ای برای ترمیم آن ها اقدام کرد.
جهت دریافت مشاوره آنلاین در مورد این موضوع می توانید به ماوراطب دکتر حامد بصیرزاده مراجعه کنید.
سخن پایانی
یکی از مواردی که بر روی تصمیم افراد در جهت انجام دادن کامپوزیت تاثیر گذار می باشد، ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان می باشد، و همینطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم میزان طول عمر کامپوزیت ها به عوامل بسیاری از جمله مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان بستگی دارد و در صورتی که این مراقبت ها به خوبی رعایت شود، مدت زمان بیشتری می توان از کامپوزیت ها استفاده کرده و همینطور از زیبایی دندان ها نیز لذت برد، بنابراین با مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان به افزایش طول عمر کامپوزیتهای خود کمک خواهید کرد.
دکتر حامد بصیرزاده با سال ها سابقه و تجربه در زمینه زیبایی دندانپزشکی انتخاب مناسبی برای انجام کامپوزیت دندان می باشد.
سوالات متداول
خیر، طول عمر کامپوزیت دندان به عوامل مختلفی از جمله جنس کامپوزیت، مهارت دندانپزشک و رعایت نکات مراقبتی بستگی دارد و می توان با راهکارهایی این طول عمر را افزایش داد.
خیر، به دلیل اینکه برای نصب کامپوزیت ها، نیازی به تراش دندان ها نمی باشد و به همین دلیل به دندان های طبیعی آسیبی وارد نخواهد شد. و این روش به طور کامل غیر تهاجمی می باشد.