جالب است بدانید که، ایمپلنت های دندانی مانند دندان های طبیعی ما هستند و می توانند مانند آن ها نیز عفونی شوند. ایمپلنت های دندانی عفونی، در صورت غفلت یا تمیز نشدن منظم توسط دندانپزشک ممکن است دچار مسئله شوند. عفونت های اطراف ایمپلنت نوعی بیماری پریودنتال است که به نام پری ایمپلنتیت در بین پزشک ها شناخته می شود. عفونت دندان ایمپلنت شده می تواند توسط باکتری ایجاد شود و بلافاصله یا ماه ها یا سال ها پس از کاشت ایمپلنت رخ دهد.

اگر از ایمپلنت های تیتانیوم به عنوان دندان مصنوعی استفاده نشود و به دلیل کیفیت پایین مواد این روش، خطر ابتلا به عفونت بالا خواهد رفت. با این حال، پری ایمپلنتیت در 28 درصد افراد دارای ایمپلنت اتفاق افتاده و وقوع آن همیشه منجر به شکستن ایمپلنت نمی شود. شیوع بالای عفونت های ایمپلنت دندانی بر تعهد دندانپزشک برای آموزش بیماران در مورد خطرات احتمالی عفونت تاکید می کند.
در این مقاله عوامل خطر احتمالی، علائمی که باید مراقب آنها بود و درمانهای احتمالی را برای شما عزیزان بررسی میکند. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
علت بروز عفونت دندان ایمپلنت شده
عفونت دندان ایمپلنت شده در اثر پلاک باکتریایی یا اجزای آن ایجاد می شود. عفونت میتواند از منابع خارج دهانی (تماسی یا محیطی) یا منابع دهانی، که اغلب شامل پاکتهای پریودنتال، بزاق، سطح زبان، مخاط دهان است، ایجاد شود. مهم ترین منبع باکتری های بیماری زا پس از کاشت دندان باقی مانده و بیماری پریودنتال باید مورد بررسی و توجه قرار گیرد. برای جلوگیری از این امر باید علائم عفونت ایمپلنت دندان را جدی گرفت. در بخش زیر به این موضوع پرداخته شده است. لطفا توجه داشته باشید که عفونت ایمپلنت محدود به دوره زمانی خاصی نیست و می تواند در روزها یا حتی چند ماه آینده پس از کاشت دندان رخ دهد.
علاوه بر این، این عفونت می تواند نتیجه سیگار کشیدن، بهداشت نامناسب دهان، دیابت، ضعف سیستم ایمنی، دندان قروچه یا واکنش آلرژیک باشد. اگر درمان صورت نگیرد، می تواند منجر به از بین رفتن تدریجی استخوان و خود ایمپلنت شود. تشخیص و درمان زودهنگام منجر به بهبودی عفونت دندان ایمپلنت شده می شود.
نشانه های عفونت دندان ایمپلنت شده
علائم عفونت ایمپلنت از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در صورت مشاهده هر یک از این علائم یا نشانه ها به دندانپزشک خود مراجعه کنید. علائم عفونت ایمپلنت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

بوی بد دهان و دندان
یکی از شایع ترین علائم عفونت ایمپلنت، بوی بد دهان است. اگر این بوی تعفن با مسواک زدن برطرف نشد، بهتر است هر چه زودتر به بهترین دندانپزشک زیبایی در تهران مراجعه کنید. علاوه بر این بو، بیماران ممکن است از طعم بسیار بدی نیز در دهان خود رنج ببرند.
تورم لثه
لثه های قرمز و متورم یکی دیگر از علائم عفونت ناشی از پلاک و تارتار است. حتی تورم خفیف لثه یک علامت هشدار دهنده است و باید توسط یک متخصص معاینه شود.
خونریزی یا چرک
اگر در حین مسواک زدن بعد از ایمپلنت متوجه خونریزی مکرر یا چرک در دهان خود شدید، احتمالاً در معرض خطر عفونت باکتریایی هستید. برای جلوگیری از ایجاد عفونت، در اسرع وقت به متخصص مراجعه کنید.
شل شدن ایمپلنت
شل بودن ایمپلنت دندان نشان دهنده ایمپلنت عفونی است. پزشکان حرفه ای می توانند ایمپلنت های دندانی را به طور یکپارچه جایگزین کنند.
واکنش آلرژیک
برای ساخت ایمپلنت از ترکیباتی مانند تیتانیوم و زیرکونیوم استفاده می شود. عفونت دندان ایمپلنت شده ممکن است به دلیل وجود این ترکیبات و عناصر، در نتیجه واکنش آلرژیک بیمار به این مواد باشد.
تشخیص عفونت دندان ایمپلنت شده
تشخیص به موقع در درمان عفونت ایمپلنت بسیار مهم است و منجر به نتایج بهتر پس از درمان می شود. برای تشخیص عفونت، دندانپزشک ابتدا دهان و دندان ها را معاینه می کند و به دنبال علائم مانند التهاب، خونریزی، چرک یا عفونت می گردد. گام بعدی، گرفتن اشعه ایکس از ایمپلنت عفونی است که آسیب استخوان در تصاویر اشعه ایکس به وضوح قابل مشاهده است. در مرحله نهایی، دندانپزشک ها از آنالیزهای میکروبیولوژیکی برای بررسی موفقیت فرآیند های مختلف درمانی استفاده می کنند.
درمان عفونت دندان ایمپلنت شده
عفونت دندان ایمپلنت شده را جدی بگیرید زیرا با گذشت زمان بدتر می شود و باعث ایجاد مشکلات جبران ناپذیر می شود و تمام پولی را که برای ایمپلنت خرج کرده اید هدر می دهید. بهترین راه برای درمان عفونت ایمپلنت مراجعه به دندانپزشک است. روشی های رایج درمان در بخش زیر توضیح داده می شود.

مصرف آنتی بیوتیک
اگر پس از مشاهده علائم عفونت به دندانپزشک مراجعه کنید، احتمالاً در اولین قدم آنتی بیوتیک تجویز می کنند.
درمان عفونت دندان ایمپلنت شده بدون جراحی
اگر قبل از گسترش عفونت دندان ایمپلنت شده به پزشک مراجعه کنید، بدون جراحی قابل درمان است. در این شرایط، یک متخصص با یک دستگاه مخصوص، ناحیه آلوده را تمیز می کند. برای نتیجه بهتر می توانید از آنتی بیوتیک های موضعی نیز استفاده کنید که باید توسط دندانپزشک شما تجویز شود.
درمان جراحی عفونت دندان ایمپلنت شده
زمانی که عفونت ایمپلنت تشدید شده و باعث تحلیل استخوان فک می شود، برای درمان عفونت ایمپلنت دندان نیاز به جراحی صورت است. در این مرحله معمولا ایمپلنت شل می شود و دندانپزشک آن را از دهان خارج می کند. پس از چند روز، با بهبود عفونت، ایمپلنت های دندانی جدید را می توان جایگزین کرد.
عوارض عدم درمان عفونت دندان ایمپلنت شده
بسیاری از مردم عفونت دندان ایمپلنت شده را جدی نمی گیرند. عوارض مخرب عفونت را باید جدی گرفت. اگر احساس درد یا عفونت کردید، فورا آن را درمان کنید. یکی از خطرات عفونت ایمپلنت دندان این است که بسیاری از باکتری ها استخوان فک را تخریب می کنند و قسمت عفونی فک باید برداشته شود. همچنین برخی از ریشه های دندان فک بالا به سینوس ها متصل می شوند و باکتری ها توانایی رسیدن به بافت های نرم سینوس ها و ایجاد عفونت های سینوسی را دارند. یکی دیگر از خطرات عدم درمان عفونت ایمپلنت از دست دادن دندان های دیگر است. با این حال، اگر بیماری خود را به موقع درمان کنید، دچار این اتفاقات ناگوار نخواهید شد.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم عفونت دندان ایمپلنت شده جدی و خطرناک بوده ولی جای نگرانی نیست و قابل درمان می باشد، اما در موارد جدی تر، عفونت دندان ایمپلنت شده می تواند منجر به عفونت خون شود که در آن، عفونت وارد جریان خون می شود. در این شرایط واکنش طبیعی بدن، افزایش تعداد آنتی بادی در خون و مشاهده علائمی مانند تب بسیار بالا است که خطرناک نیز هستند. در این مورد اگر عفونت دندان ایمپلنت شده درمان نشود، می تواند به مغز سرایت کند که بسیار خطرناک است و برای درمان نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.