مراحل ایمپلنت دندان چیست؟ اگر به دنبال درمانی موثر و تضمینی برای دندان از دست داده خود هستید، ادامه این مقاله از دکتر حامد بصیرزاده را به شما پیشنهاد میکنیم. یکی از مهمترین اجزای بدن و خصوصا چهره، دندان است که احتمال آسیب بسیاری دارد. هر دلیلی چون تصادف، زمین خوردن، ورزش، عفونت و.. میتواند موجب شود بسیاری افراد دندانهای خود را از دست بدهند. اما آیا این بدان معنی است که این افراد تا آخر عمر باید از فقدان دندان رنج ببرند؟! آیا دیگر نمیتوانند هیچوقت لبخندی با اعتماد به نفس را تجربه کنند؟ همواره بر سر نظافت دهان و خوردن و جویدن مشکل خواهند داشت؟ قطعا خیر! در دنیای پیشرفته امروز حتی مرگ هم درمانی برای خود دارد! چه برسد مشکلی به کوچکی از دست دادن دندان!
ایمپلنت یا کاشت دندان یکی از روشهای جدید جراحی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است که متناسب با شرایط استخوان فک و دندانهای فرد در دورهای گاها چند ماهه انجام میشود. مراحل ایمپلنت دندان را میتوان به ۳، ۴ اقدام کلی خلاصه کرد. وقتی میخواهید دندان از دست رفته خود را به روشی ماندگار جایگزین سازید، باید اصلیترین مراحل ایمپلنت دندان اعم از جایگذاری فیکسچر یا پایه تیتانیومی در استخوان فک، نصب اباتمنت و قالبگیری روکش، و قرار دادن روکش را طی کنید. البته فراموش نکنید که مشاوره و معاینه قبل از انجام کاشت دندان نیز یکی از مهمترین مراحل ایمپلنت دندان است.
چند روش تقسیم بندی مراحل ایمپلنت دندان
برخی مراجع روکش گذاری موقت را نیز از مراحل ایمپلنت دندان به شمار میآورند. در حالی که روکش موقت از مراحل ایمپلنت دندان به صورت “فوری” است و در تمام روشهای کاشت دندان کاربرد ندارد. این روکش موقت وقتی به کار میرود که فرد قصد دارد دندان جلو خود را جایگزین کند و به دلیل تاثیری که فقدان دندان در جذابیت چهره و جویدن میگذارد، صبر کردن برای روکش اصلی امکان پذیر نمیباشد. در این صورت است که بعد از مدتی کوتاه گذشت از جراحی استخوان فک و فیکسچر، دندانپزشک روکشی موقت را جایگذاری میکند تا بعدا در فرصت مناسب با روکش اصلی جایگزین شود.
در هر صورت اگر قصد انجام ایمپلنت دندان را دارید، باید بپذیرید که مراحل ایمپلنت دندان نسبت به روشهای دیگر میتواند طولانیتر باشد. این روش، جایگزین کردن یک دندان از دست رفته با دندانی مصنوعی است. اما دندان مصنوعی کارآمد که در جویدن، خوردن، نظافت و پشتیبانی از سایر دندانها، مثل نمونه طبیعی عمل میکند و در ظاهر نیز چیزی کم از دندان عادی فرد ندارد!
اولین مراحل ایمپلنت دندان؛ معاینه و جایگذاری فیکسچر
ایمپلنت یک روش ماندگار برای جایگزین کردن دندانهایی است که در اثر ضربه، آسیب، خرابی، عفونت و پوسیدگی دندان از دست رفته باشند. پیش از اینکه با مراحل ایمپلنت دندان آشنا شوید، خوب است بدانید که کاندیدای مناسب برای این عمل افرادی هستند که در چنین شرایطی دندان خود را از دست داده و از تراکم، کیفیت و کمیت ایدهآل قاعده استخوان فک نیز برخوردار باشند. معمولا تمامی افراد به جز بیماران دیابتی، افراد مبتلا به الکلسیم، اعتیاد به سیگار و مواد مخدر، روماتیسم، هموپاتی، بیماران تنفسی و.. میتوانند با طی کردن مراحل ایمپلنت دندان، از نعمت داشتن دندانهای سالم برخوردار شوند.
مرحله مشاوره
اولین گام و شاید مهمترین گام از مراحل ایمپلنت دندان، مشاوره با متخصص است. برای انجام بهترین عمل و استفاده صحیح از هزینه ایمپلنت دندان پیش از هر چیز باید دندانپزشک متخصص و با تجربهای را انتخاب نموده و زمانی را برای مشورت با ایشان برگزینید. پس از یک جلسه مشاوره مناسب با پزشک خوب میتوانید تشخیص دهید آیا مراحل ایمپلنت دندان واقعا برای شرایط شما مناسب است؟ عوارض و هزینه آن چطور خواهد بود؟ در این جلسه پزشک سلامت عمومی شما را زیر نظر گرفته و هوشمندانه راهنماییتان میکند.
مرحله معاینه
همچنین برای بررسی دقیقتر از شما میخواهد عکس رادیوگرافی اشعه ایکس از فک خود تهیه نمایید. در این جلسه شما دندانپزشک را از پیشینه سلامت و بیماریهای قبلی خود آگاه میسازید. در جلسه معاینه و مشاوره ممکن است پزشک صلاح ببیند پیش از مراحل ایمپلنت دندان، عمل لیفت سینوس یا پیوند استخوان فک انجام دهید. (شایان ذکر است در صورت نیاز به این عمل، باید 4 تا 12 ماه برای بهبودی کامل صبر کنید.)
جایگذاری فیکسچر
پس از بررسی جوانب مختلف، اولین گام اصلی از مراحل ایمپلنت دندان جایگذاری پایه یا ریشه دندان است. در این مرحله پایه از جنس تیتانیوم که با بدن سازگار است در محل مشخص شده در استخوان فک قرار میگیرد و بیس قرارگیری روکش را تشکیل میدهد. این مرحله به خودی خود 1 تا 2 ساعت به طول میانجامد و بین 3 تا 7 ماه برای بهبود و ادغام آن با استخوان لازم است.
جایگذاری اباتمنت و روکش؛ مراحل بعدی ایمپلنت دندان
این مرحله از ایمپلنت شامل دوران ریکاوری، نصب اباتمنت و نصب تاج می باشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
دوران ریکاوری
وقتی فیکسچر یا ایمپلنت اصلی دندان در زیر لثه و استخوان فک جایگذاری شد، مدت ۶ تا ۱۲ هفته لازم است تا این قطعه با استخوان جوش بخورد. سلولهای استخوانی در این مدت زمان پایه تیتانیومی را در خود ثابت میکنند. خوب است بدانید که زمان ریکاوری برای افراد مختلف متفاوت است و برخی زودتر این زمان را طی میکنند و برخی دیرتر. به منظور اطلاع از پایان مرحله ریکاوری (از مراحل ایمپلنت دندان)، پزشک فرصتهای چکاپ و بررسی وضعیت را در نظر میگیرد.
نصب اباتمنت
از مرحله ریکاوری که بگذریم، نوبت به نصب اباتمنت یا قطعه میانی ایمپلنت میرسد. در واقع اباتمنت واسطه ایمپلنت دندان و تاج و روکش آن است و تکیهگاهی بر سطح ایمپلنت ایجاد میکند که تاج موقت روی آن قرار گیرد. این مرحله از مراحل ایمپلنت دندان، جراحی جزئیتر نسبت به گام اول دارد و با بی حسی موضعی قابل انجام است. پس از دو هفته بهبود لثه بنا به صلاحدید دندانپزشک، نصب تاج دندان انجام میشود.
نصب تاج
پیش از نصب تاج نهایی، باید تاج موقتی نصب شود که اولا ظرفیت و تحمل بار پایه ایمپلنت را اثبات کند و هم اینکه تا زمان نصب تاج نهایی، جلوه بصری خوبی داشته باشد. در نهایت پس از 3 تا 9 ماه که از اتصال تاج موقت گذشت، استخوان استحکام اولیه را یافته و لثه ترمیم میشود. حال نوبت نصب تاج نهایی رسیده است. روی اباتمنت موجود میتوان تاج ثابت یا متحرک یا ترکیبی از آنها را نصب کرد. تاج متحرک مانند دندان مصنوعی همراه با لثه پلاستیکی نصب میشود و در مواقع لزوم برای پاکیزگی یا تعمیر دندان، امکان برداشت دارد. اما پروتز ثابت به طور دائم روی لثه قرار میگیرد و از لحاظ ساختار و عملکرد نقش مشابه دندان طبیعی را ایفا میکند.
نتیجه گیری
تمام مراحل ایمپلنت دندان را در این مقاله به طور کامل بررسی کرده و توضیح دادیم تا قبل از اقدام برای انجام آن از مراحل آن نیز به خوبی آگاهی داشته باشید. تنها باید به این نکته توجه داشته باشید که برای خوب انجام شدن مراحل ایمپلنت دندان و به ثمر رسیدن آن باید به بهترین دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید.