یکی از روش های مطمئن و ایمن برای اصلاح طرح لبخند و همینطور پر کردن جای دندان های از دست رفته ایمپلنت دندان می باشد، و افراد می توانند با اطمینان و خیال راحت این روش را انجام دهند، چرا که دارای طول عمر و ماندگاری بالایی می باشند. اما با اینکه روشی موفقیت آمیز می باشد، ممکن است در برخی از مواقع برخی عوامل موجب نارسایی ایمپلنت ها و پس زدن ایمپلنت بشوند، در صورت بروز این اتفاق ناراحتی شدیدی برای افراد ایجاد شده و حتی منجر به بروز عوارضی خواهد شد.
در این مقاله به بررسی عواملی که موجب بروز این اتفاق می شوند و همینطور اقداماتی که باید در این شرایط انجام دهیم، خواهیم پرداخت.
دلایل پس زدن ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان به دلایل مختلفی ممکن است پس زده شوند در ادامه دلایل آن را عنوان کرده و آن ها را بررسی خواهیم کرد.

شل شدن پیچ ایمپلنت
یکی از دلایلی که منجر به پس زده شدن و شکست ایمپلنت ها می شود، شل شدن پیچ ایمپلنت بوده که برای برطرف کردن آن باید پیچ ایمپلنت یا تعویض شده و یا در جای خود محکم شود. در صورتی که تحلیل لثه از علت های شل شدن پایه ایمپلنت باشد باید پیوند بافت لثه برای بیمار انجام شود.
آبسه لثه بعد از ایمپلنت
از دیگر علت هایی که موجب پس زدن ایمپبنت می شود، آبسه لثه بعد از انجام این روش می باشد. که علائم آن نیز احساس درد در ناحیه ایمپلنت شده و همینطور در ناحیه پوست صورت و چانه و همینطور بروز تورم در این ناحیه ها می باشد. در صورتی که علت آبسه لثه، تحلیل آن باشد احتمال اینکه عفونت تا استخوان فک گسترش پیدا کند و ایمپلنت با شکست مواجه شود بسیار زیاد می باشد. بنابراین افراد باید در صورت مشاهده علائم ذکر شده در اسرع وقت به بهترین دندانپزشک ایمپلنت مراجعه کنند تا در همان مراحل اولیه کاشت، دندانپزشک آبسه لثه را با پیوند زدن لثه برطرف کرده و دیگر نیازی به خارج کردن پایه ایمپلنت نباشد.
پس زدن پایه ایمپلنت
یکی از مشکلات اصلی این روش در صورت پس زدن پایه ایمپلنت رخ خواهد داد، این اتفاق ممکن است پس از مدت کوتاهی از کاشت دندان یا پس از گذشت سال ها رخ بدهد . احساس درد و ناراحتی در طی سه الی چهار ماه اول بعد از کاشت طبیعی می باشد، اما اگر این درد شدید بوده و تا 5 الی 7 روز بعد از کاشت نیز با داروهای مسکن هم کاهش پیدا نکند، از نشانه های پس زدن پایه ایمپلنت بوده و افراد باید به متخصص مراجعه کنند.
شکستن تاج ایمپلنت
از دیگر علت های پس زدن ایمپلنت می توان به شل شدن تاج دندان مصنوعی اشاره کرد که این امر به سبب شکسته شدن و یا ترک خوردن ایمپلنت (بخشی از تاج دندان و یا اباتمنت) رخ خواهد داد؛ که در این صورت برای برطرف کردن این مشکل می توان اباتمنت و یا تاج دندان را تعویض کرد.
تراکم ناکافی استخوان فک
در صورتی که تراکم استخوان فک ناکافی باشد و دندانپزشک نیز به این امر توجهی نکند و اقدام به کاشت پایه ایمپلنت نماید، پایه ایمپلنت به درستی به استخوان فک جوش نخورده و موجب پس زدن ایمپلنت شده و این فرایند با شکست مواجه خواهد شد. یکی از دلایل دیگر عدم جوش خوردن استخوان فک با پایه ایمپلنت پوکی استخوان نیز می باشد.
جابه جایی میکرو در پایه ایمپلنت
در صورتی که پایه ایمپلنت به درستی در جای خود پایدار نباشد، جابه جایی میکرو رخ خواهد داد. این اتفاق به طور معمول پس از کاشت ایمپلنت فوری زمانی که جراح تاج موقت دندان را بلافاصله پس از کاشت جای گذاری کند، رخ خواهد داد، چرا که منجر به وارد شدن فشار زیاد به پایه ایمپلنت شده و همین امر جابه جایی و عدم جوش خوردن آن با استخوان فک را در پی خواهد داشت. می توان گفت که از دلایل اصلی پس زدن ایمپلنت همین جابه جایی میکرو می باشد.
واکنش آلرژیک
باید به این نکته اشاره کرد که پایه ایمپلنت ها از فلز تیتانیوم ساخته شده است، و برخی از افراد به این آلیاژ حساسیت داشته و بدن آن ها نسبت به آن واکنش آلرژیک از خود نشان خواهد داد. بنابراین این افراد پس از کاشت دچار علائمی مانند تورم، از دست دادن حس چشایی و احساس خارش در ناحیه زبان و لثه خواهند شد که در این جور مواقع باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنند. تنها راه برای برطرف کردن این مشکل، خارج کردن پایه ایمپلنت بوده و پس از بهبودی نیز می توان از روش های دیگری اسفاده کرده و با از پایه ایمپلنت سرامیکی به جای تیتانیومی استفاده کنند.
عفونت پیچ ایمپلنت
در صورتی که بافت و یا ریشه های عصبی در حین کاشت آسیب ببینند، عفونت پیچ ایمپلنت رخ خواهد داد. این اتفاق هنگامی که جراح پایه ایمپلنت را در نزدیک رشته عصبی بکارد و موجب وارد شدن آسیب به رشته عصبی شود، رخ می دهد. که افراد به طور معمول در هنگام بروز این اتفاق دچار علائمی مانند بی حسی، احساس خارش در زبان، لب ها، لثه و صورت خواهند شد.
رعایت نکردن توصیه ها و مراقبت های بعد از ایمپلنت
یکی از عواملی که در موفقیت آمیز بودن و طول عمر این روش موثر می باشند، رعایت مراقبت های بعد از ایمپلنت می باشد، که بعد از کاشت توسط دندانپزشک در اختیار افراد قرار خواهد گرفت. از نکاتی که باید پس از کاشت رعایت شود می توان به رعایت رژیم غذایی تا زمان جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک، حفظ بهداشت دهان و دندان و همینطور پرهیز از مصرف مواد غذایی سفت اشاره کرد. در صورتی که این نکات رعایت نشود، پس زدن ایمپلنت اتفاق خواهد افتاد.
عفونت ایمپلنت
عوامل بسیار زیادی از قبیل ابتلا به بیماری های سیستم ایمنی، استعمال سیگار و دخانیات و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان منجر به عفونت ایمپلنت ها و گسترش آن خواهند شد. که این عفونت منجر به جوش نخوردن صحیح پایه ایمپلنت به استخوان فک شده و پس ردن ایمپلنت اتفاق خواهد افتاد.
بیشتر بخوانید: عوارض ایمپلنت دندان
علائم پس زدن ایمپلنت دندان
تورم
تب و لرز
التهاب لثه
تحلیل لثه
درد در ناحیه ایمپلنت
لق شدن پایه ایمپلنت
دشواری در جویدن و یا گاز زدن
درمان پس زدن ایمپلنت
یکی از درمان ها در صورتی که علت پس زده شدن ایمپلنت ها آلرژی بدن نسبت به آن باشد، خارج کردن پایه ایمپلنت می باشد، که پس از خارج کردن آن باید برای درمان پس زدن ایمپلنت و علائم آن افراد نکاتی از قبیل رعایت بهداشت دهان و دندان، خودداری از استعمال سیگار، مصرف غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر، ماست، کلم بروکلی و پرتقال و پنیر را رعایت کنند. پس از برطرف شدن علائم پس زده شدن ایمپلنت دندان می توان از روش هایی نظیر بریج دندان، دندان مصنوعی متحرک و پایه ایمپلنت سرامیکی برای پر کردن جای خالی دندان استفاده کرد.

سخن پایانی
پس زده شدن ایمپلنت ها و موفقیت آمیز نبودن آن بسیار نادر می باشد و به طور معمول ایمپلنت ها به مانند دندان طبیعی عمل خواهند کرد و نتیجه ای مطلوب دارند؛ ولی در صورتی که این اتفاق رخ بدهد باید در اسرع وقت با مشاهده علائم برای حل مشکل به بهترین دندانپزشک زیبایی مراجعه کرد.